Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip
Email: hello@yourdomain.com
Phone: +88 (0) 101 0000 000
Fax: +88 (0) 202 0000 001

Mijn achtergrond als modefotograaf

Mijn achtergrond als modefotograaf

Als modefotograaf heb ik veel leuke opdrachten mogen doen en is mijn werk in bekende bladen gepubliceerd. En eerlijk is eerlijk; het geeft een enorme kick om naar een goede lectuurwinkel te lopen, het September Issue van de Amerikaanse Elle uit het schap te pakken, en om dan jouw foto’s daar in te zien staan. De foto’s die jij heb gemaakt! De foto’s waar jij je hart en ziel in hebt gestoken!
Dan volgen er trouwens dit soort dialogen aan de kassa:

Nathalie: “Ik sta in de Elle deze maand!”
Cassiere: “Huh, hoe dan?”
Nathalie: “Ja nee, als fotograaf! Mijn werk staat er in!”
Cassiere: “Oh meid wat leuk voor je!”
Nathalie: “Ja echt ik ben trots!”
Cassiere: “Wil je het bonnetje nog?”


Dan rekende ik vaak twee exemplaren af (eentje voor mij en eentje voor mijn moeder natuurlijk, na 36 jaar nog steeds mijn trouwe fan), dan bladerde ik het magazine nog eens door, glunderde ik nog eens bij het zien van mijn werk en mijn naam bij de credits, en belandde het blad in mijn archief. Met andere woorden – in een ongemarkeerde doos of op een stapeltje in een lade.


En dat was dat. Op naar de volgende foto, op naar de volgende publicatie.


Die snelheid hoort nou eenmaal bij de modewereld, waarvan iedereen wel weet dat die hard en prestigieus is. Toch kon ik enorm veel energie krijgen van de creatieve vrijheid die mode editorial fotografie biedt, om een grote productie te leiden, en om aan het hoofd te staan van een groot team op de set. Maar het is ook een branche waar je zo goed bent als je laatste opdracht, waar “tijd geld is”, en waar je regelmatig te maken hebt met mensen met een attitude waar de spelers uit The Devil Wears Prada nog een puntje aan kunnen zuigen.


Ik zal eerlijk zijn; ook ik heb me op een gegeven moment door dat alles laten meeslepen. Ik verloor mijn liefde voor fotografie een beetje uit het oog omdat ik alleen nog maar bezig was met presteren, in plaats van met plezier te creëren. Mijn inspiratie was op een gegeven moment een beetje lamgeslagen, en toen mijn vriend en ik graag wilden dat één van ons de eerste paar jaar thuis zou blijven voor ons dochtertje was de keuze snel gemaakt. Laten we zeggen dat mijn gezin en familie in die tijd voorzien is van stapels artistieke foto’s ;)


In die tijd realiseerde ik me dat ik als modefotograaf eigenlijk meer interesse had in het vastleggen van de modellen en hun unieke karakters, dan de kleding die we moesten verkopen. En dat ik in het dagelijks leven constant bezig ben met hoe ik mensen om me heen zou willen fotograferen – van mijn eigen dochtertje tot aan een voorbijganger op straat. En ook hoe ik bezig zou willen blijven als fotograaf tot ik 80 ben. Of 100.


Maar het belangrijkste is misschien wel dat ik heb ontdekt dat je iedereen op een modische manier kunt vastleggen. Het is een kwestie van mijn vertrouwde stijl toepassen bij het fotograferen: Het inzetten van hetzelfde soort licht, het toepassen van een zelfde nabewerking, en eventueel het coachen in soortgelijke poses. Op die manier wil ik mensen gelukkig maken met foto’s van een hoge artistieke kwaliteit, die je niet overal kunt krijgen.


Foto’s met een hoogwaardige esthetische formule die je terug ziet in de bladen, maar dan voor iedereen. Foto’s van jou, van je partner, van je familie, van je collega’s; iedereen kan op deze manier op de foto worden gezet. Foto’s waar je als geportretteerde trots op mag zijn. En ik als fotograaf natuurlijk ook!

Liefs, Nathalie