Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip
Email: hello@yourdomain.com
Phone: +88 (0) 101 0000 000
Fax: +88 (0) 202 0000 001

Mijn achtergrond als modefotograaf

Mijn achtergrond als modefotograaf

Als modefotograaf heb ik veel mooie opdrachten mogen doen en is mijn werk in bekende bladen gepubliceerd. En eerlijk is eerlijk; het geeft een enorme kick om naar het tijdschriftenrek in de winkel te lopen, het September Issue van de Amerikaanse Elle uit het schap te pakken, en om dan jouw werk daar in te zien staan. De foto’s waar ik mijn hart en ziel in heb gestoken!


Dan volgen er trouwens dit soort dialogen aan de kassa:

Nathalie: “Ik sta in de Elle deze maand!”
Cassiere: “Huh, hoe dan?”
Nathalie: “Ja nee, als fotograaf! Mijn werk staat er in!”
Cassiere: “Oh meid wat leuk voor je!”
Nathalie: “Ja echt ik ben trots!”
Cassiere: “Wil je het bonnetje nog?”


Dan rekende ik vaak twee exemplaren af (eentje voor mij en eentje voor mijn moeder natuurlijk, na al die jaren nog steeds trouw fan). En dan bladerde ik het magazine nog eens door, glunderde ik nog eens bij het zien van mijn werk en mijn naam bij de credits, en belandde het blad in mijn archief. Met andere woorden – in een doos of op een stapel in een lade.


En dat was dat. Op naar de volgende foto, op naar de volgende publicatie.


Die snelheid hoort nou eenmaal bij de modewereld, waarvan iedereen inmiddels wel weet dat die hard en prestigieus is. Toch kon ik enorm veel energie krijgen van de creatieve vrijheid die mode editorial fotografie biedt: De kans die je krijgt om met je fotoserie een verhaal te vertellen, om je artistieke ei kwijt te kunnen in commercieel werk, en om leiding te geven aan een groot team op de set.

Ik was me maar wat bewust van de hoeveelheid fotografen die er in slaagt werk te verrichten voor grote magazines en modelabels (heel weinig) en hoe hard je moet werken om in de modewereld een voet aan de grond te krijgen (heel hard) – dus ik nam de aspecten die me tegen stonden maar op de koop toe. Zo ook het feit dat ik in een branche werkte waar “tijd geld is”, en waar ik regelmatig te maken kreeg met mensen met een attitude waar ze in de film The Devil Wears Prada nog een puntje aan kunnen zuigen.

Van modefotograaf naar portretfotograaf


Ik zal eerlijk zijn; ook ik heb me op een gegeven moment door dat alles laten meeslepen. Ik verloor mijn liefde voor fotografie een beetje uit het oog omdat ik alleen nog maar bezig was met presteren, in plaats van met plezier te creëren. En dat is niet zo best voor je inspiratie – of voor je motivatie. Dus toen mijn man en ik aan een kindje gingen denken, en we allebei graag wilden dat één van ons de eerste jaren thuis zou blijven voor ons dochtertje, nam ik met veel liefde en toewijding die taak op me.

Laten we zeggen dat mijn gezin en mijn familie tijdens mijn sabbatical voorzien is van stapels artistieke foto’s met een fashion-editorial sausje ;)


De rust die ik kreeg door even afstand te nemen van mijn werk gaf me ook de ruimte om goed na te denken hoe ik tegen mijn rol als fotograaf aankeek. Zo begon ik me te realiseren dat ik als fotograaf enorm veel energie kreeg van de mensen die ik mocht fotograferen, en hun verschillende, unieke karakters. Dat ik geen zin meer had in enorm gehaaste fotoshoots, waar ik soms letterlijk de tijd niet kreeg om de naam te leren van de persoon die voor mijn lens stond. Dat ik mensen gelukkig wilde maken met mijn foto’s, door hen een blijvende herinnering te geven aan zichzelf – of van de mensen en dingen die belangrijk voor ze zijn.

En ik besefte hoe meer ik om me heen keek (want ook al lag mijn focus even ergens anders – fotograaf ben ik altijd gebleven), dat de wereld vol zit met leuke mensen die het verdienen om eens écht goed op de foto te gaan. Geen clichématige plaatjes die je overal al ziet, maar foto’s die zou in een magazine zouden kunnen. Of toch minstens in een mooi album, of in een lijst aan de muur.


Tijdens mijn sabbatical merkte ik al dat het geen moeite is om mijn stijl als modefotograaf in te zetten voor het maken van mooie portretten. Het is een kwestie van mijn vertrouwde stijl toepassen bij het fotograferen; dezelfde stijlkenmerken, hetzelfde soort licht, een zelfde nabewerking, en eventueel dezelfde begeleiding en coaching. Of je nu particulier bent en goede foto’s wilt van jezelf, van jou en je partner, van je gezin of van je familie – of een professional bent die foto’s nodig heeft ter ondersteuning van je merk en je bedrijf: Ik zorg er voor dat je een fotoserie krijgt van dezelfde kwaliteit als in een magazine.

Want ook als portretfotograaf maak ik foto’s met artistieke waarde, waar ik mijn hart en ziel in steek 🧡

liefs, Nathalie