Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip
Email: hello@yourdomain.com
Phone: +88 (0) 101 0000 000
Fax: +88 (0) 202 0000 001

Fotografie en schilderen

Fotografie en schilderen

Toen ik 4 was besloot mijn opa dat ik toe was aan het maken van mijn eerste schilderij. Met veel liefde en aandacht tekende hij een stilleven op een stuk hardboard: Een tafeltje met een vaas bloemen, een poes en een hond. Dat zette hij op zijn schildersezel, en in de week dat ik bij mijn grootouders ging logeren werd dat ons project. Met mijn doosje waterverf – maar met zijn penselen, schilderden we uren aan mijn eerste kunstwerk.

Niet veel later kwam daar nog een schilderij bij. Ook van onze hand, en dit keer met olieverf. Opa schilderde mijn signatuur in de rechterhoek; “Nathalie, 5 jaar”. Apetrots was ik, want hallo, olieverf was geen vingerverf natuurlijk! Helaas bleek dit wel ons laatste werk; hij overleed niet lang daarna. En schilderen zonder opa bleek toch niet helemaal hetzelfde, dus de ezel die toch steeds weer op mijn werkkamer opduikt wordt dan al gauw een kapstok voor tasjes, sjaals – en camera’s*.

*Behalve dan als ik hem s’ zomers in de tuin zet, om in het zonnetje met mijn dochter zo’n zelfde kunstwerk te schilderen als ik vroeger met mijn opa maakte

Fotografie en schilderen: De basis was gelegd

Toch ben ik er van overtuigd dat de inzet van mijn opa de basis heeft gelegd voor mijn liefde voor creativiteit. Dus toen ik voor lessen op de kunstacademie belandde, werd ik al gauw weer enthousiast van alle creatieve disciplines die we op moesten pakken. En dat terwijl ik toen eigenlijk al wist dat fotografie mijn passie was!*

*Meer weten? Ik vertel alles over hoe ik ben gestart als fotograaf op mijn instagram profiel

Olieverf? Aquarel is ook wel heel leuk! Mist je schets wat? Mik er wat ecoline overheen! Een blokuur lang met een slaghout op een brood klei in slaan? Doen – ook heel goed bij post-puberale agressie! En dan heb ik het nog niet gehad over die lange middagen in de doka, waar je eindeloos kon rommelen met je zelf ontwikkelde filmpjes, en afdrukken maakte tot je fotopapier (en het salaris dat je als je cassière bij de supermarkt verdiende) op was.

Hoewel ik later behoefte had aan een commerciëlere opleiding (en ik er dus nog een opleiding fotografische vormgeving achter aan deed) heb ik één belangrijke les geleerd: Het toepassen van verschillende artistieke disciplines – ook al ligt je passie ergens anders – is enorm goed voor je creatieve proces. Juist door andere methoden en ander materiaal te gebruiken kom je tot nieuwe inzichten en resultaten.

Fotografie en schilderen: Acrylverf op fotopapier

Een tijdje terug had ik daarom het idee om wat werk opnieuw af te laten drukken zodat ik daar thuis in alle rust mee kon experimenteren. Ik veegde de keukentafel leeg om vervolgens de boel weer vol te zetten met kwasten, penselen, paletten, tubetjes acrylverf, én een zwart-wit portret van model Julia Jamin.

Met mijn dochtertje en een kop thee erbij liep dit uit op een relaxte middag, waar ik dit schilderijtje maakte (en ook die kleine eindigde natuurlijk met een stapel kleurige kunstwerkjes) 🧡


– Julia Jamin, Acrylverf op mat fotopapier (10x15cm)

PS: Ik heb ook een aantal samenwerkingen gedaan met professionele illustratoren die met mijn foto’s hebben gewerkt. Hier kun je er meer over lezen!