Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip
Email: hello@yourdomain.com
Phone: +88 (0) 101 0000 000
Fax: +88 (0) 202 0000 001

Fotografie en illustratie

Fotografie en illustratie

Als fotograaf werk je samen met degene die voor je lens staat om een mooie foto te maken. En als modefotograaf werkte ik ook samen met art directors, mensen van haar en make-up, kledingstylisten, ontwerpers, assistenten, en allerlei anderen die met hun talent een foto naar een hoger niveau kunnen tillen.


Maar één ding is zeker: Ik ben degene die op het knopje drukt – en omdat de camera mijn medium is – ben ik als fotograaf eindverantwoordelijk voor het beeld dat uiteindelijk opgeleverd wordt.


Spannend? In het begin wel. Leuk? Jazeker! Op een gegeven moment weet je zelfs niet beter; je leert om volledig op jezelf en op je vaardigheden te vertrouwen. En in mijn geval werd ik er ook lichtelijk perfectionistisch van; je wil geen serie aan een belangrijke klant opleveren die vol staat met schoonheidsfoutjes.


Dus toen ik de kans kreeg om met verschillende illustratoren te werken heb ik écht even mijn aanpak om moeten gooien. Als je samenwerkt met een tweede beeldmaker, betekend het ook dat je samen verantwoordelijk bent voor het beeld dat uit die samenwerking ontstaat. En toch zul je elkaar los moeten laten om te zorgen dat je creatief lekker je ding kunt doen!


Vergeet jezelf en je complexe relatie met dat cameraknopje maar; als jij klaar bent met je werk neemt een illustrator het over, die (letterlijk en figuurlijk) zijn stempel op je foto drukt. Gelukkig bleek dat geen straf, als je met getalenteerde artiesten samenwerkt!

Wanneer ik een project met een illustrator aanging bleek het het makkelijkst te zijn als we eerst samen een globaal thema bespraken, en ik aan het fotograferen sloeg. Behalve dat ik veel witruimte en egale vlakken rond het onderwerp fotografeerde om een canvas te creëren, hield ik er ook rekening mee om te kiezen voor sterke gezichtsuitdrukkingen en poses waar de illustrator met zijn of haar werk op verder kon borduren.


En in plaats van dat ik mijn foto’s doorstuurde naar mijn klant, gingen ze dus naar mijn co-artist. En dan wachtte ik met geduldige anticipatie af hoe het eindresultaat er uit zou komen te zien. Na verloop van tijd kreeg ik dan de beelden binnen, en was ik ontzettend blij met zo’n fijne samenwerking! Het is prachtig om te zien hoe twee verschillende stijlen en artistieke disciplines samen komen in beeld dat er zo uit springt. Vinden wij dan, als eindverantwoordelijken van dit werk ;)

“I-scream” in samenwerking met illustrator Liselotte Wijma
“Fire in me” en “For my birthday” in samenwerking met illustrator Raphael Vicenzi

liefs, Nathalie